För att bli jourhem behöver du vara en trygg vuxen med en stabil och ordnad tillvaro, utrymme, gott om tålamod, tid och kärlek samt att du kan tänka dig att samarbeta med t.ex. socialtjänsten och biologföräldrar.
Du får gärna ha tidigare erfarenhet av barn och/eller ungdomar. Du kan bo i lägenhet eller i hus på landet eller i stan. Du kan vara ensamstående, gift, sambo eller ha registrerat partnerskap, med eller utan barn och arbeta heltid, deltid eller studera. Det finns ingen formell åldersgräns, vi jobbar med matchningen mellan barnets behov och familjens förutsättningar.
För att bli jourfamilj är det också bra om du:
– Har ett rum ledigt där barnet får känna sig tryggt.
Att barnet får ett eget rum är ett vanligt krav. (viktigt ett vardagsrum räknas inte som ett sovrum, varken till det placerade barnet eller för övriga i familjen.)
– Är intresserad av människor och respekterar andra kulturer samt har en förståelse för andras sätt att leva.
– Har tid, tålamod, kärlek och ett engagemang utöver det vanliga att stötta och hjälpa barn och unga i en svår situation. Barnet som placeras kan ha traumatiska upplevelser med sig som det behöver hjälp med att bearbeta, där kontakt med t.ex. sjukvården eller annan profession kan behövas. Barnet kan även ha svårigheter i skolan, med kompisar eller andra problem där du behöver finnas som stöd.
– Kan möta barn som befinner sig i kris
– Att vara bra på att samarbeta och är positiv till att ha ett nära samarbete med socialtjänst, biologisk släkt, god man och andra viktiga personer för barnet och instanser så som vården, skolan med flera.
– Att se uppdraget som en möjlighet att stötta och hjälpa någon i en utsatt situation. Ett uppdrag ses inte som ett arbete och ska därför inte vara din huvudinkomstkälla.
– Det är viktigt att du kan ta ledigt från ditt arbete för att vara med på olika möten, till exempel med socialtjänsten, vården, skolan med flera som sker på dagtid.
Utredning
Innan du kan bli jour/ familjehem måste du och din eventuella partner genomgå en omfattande utredning av vårt företag. Denna består av intervjuer, referenstagning och registeruppgifter från polisens misstanke- och belastningsregister, socialregistret, Försäkringskassan, kronofogdemyndigheten och ibland även utdrag från LOB-registret hos Transportstyrelsen.
Sekretess
Ett jour/ familjehem som inte är kontrakterat omfattas inte av Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), men man ska alltid iaktta försiktighet med uppgifter kring den som är placerad samt om barnets biologiska nätverk. Sekretess råder dock för kontrakterade jourhem/familjehem, kontaktfamiljer samt kontaktpersoner.
Försäkringar
Kom ihåg att alltid se över ditt försäkringsskydd när du tar emot barn och ungdom i ditt hem.
- Måste du meddela att ni blivit flera? En del försäkringsbolag vill ha personnummer och namn inskrivet på den nya personen.
- Är barnet försäkrat genom kommunen/företaget?
- Hur ser det skyddet ut?
- Ska du komplettera med en sjukvårdsförsäkring?
- Är du som till familjehem försäkrat på något sätt genom kommunen/företaget?